BUJUMBURA - Hutu-rebellen van de Forces Nationales de Libération (FNL) in Burundi hebben zeker vijftien mensen gedood bij een aanval op een buitenwijk van de hoofdstad Bujumbura. Onder de slachtoffers zijn tien burgers. Dat heeft de regering vandaag verklaard.
De aanval begon gisterenavond, toen honderden rebellen van het FNL wild om zich heen schietend de noordwestelijke rand van de stad binnentrokken. De hevige gevechten met toegesnelde regeringstroepen waren vanmiddag nog aan de gang. Er werden ondermeer granaten en zware artillerie ingezet.

De aanval gebeurt op de vooravond van de Burundi-top van staatshoofden van de regio te Arusha (Tanzania). Daarop zullen de ondertekenaars van het Arusha-vredesakkoord van 28 augustus 2000 het proberen eens te worden over de benoeming van leiders voor een overgangsbewind, zoals in het akkoord voorzien is.

De twee belangrijkste rebellenbewegingen, FNL en FDD (Forces pour la Défense de la Démocratie) hebben het vredesakkoord van Arusha niet getekend.

Sedert 1993 is er een burgeroorlog tussen de door de Tutsi-minderheid gedomineerde regering en leger en verschillende Hutu-rebellenbewegingen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in