JOHANNESBURG _ De Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela vindt dat sommige leden van de nieuwe zwarte elite in zijn land zich veel te arrogant opstellen. Daarmee wekken ze bij de minderheden in het land gevoelens van onrust en onzekerheid, zei hij in een interview met de Zuid-Afrikaanse Sunday Times. Mandela is vooral bevreesd voor een 'wijder wordende kloof' tussen Afrikanen en mensen van Indiase afkomst.
De oud-president beschuldigt 'sommige vooraanstaande leden van het ANC' ervan de zaak nog erger te maken door onhandige opmerkingen. 'Sommige Afrikanen hebben fouten gemaakt. Ze doen gewichtig omdat ze tot de meerderheid behoren. Er zijn Afrikanen die minderheden angst aanjagen door de manier waarop ze zich gedragen'.

Mandela reageerde met zijn opmerkingen op een incident van een week geleden. Toen maakten leden van het bestuur van de Durban Playhouse Company racistische opmerkingen over de voormalige directeur, de Indiër Gitanjali Pather. Ook bestuursvoorzitter Edmund Rabe, een zwarte, deed daaraan mee. Hij zei dat hij van mening is dat opvoeding en ontwikkeling niet onder leiding van een Indiër kunnen staan.'Woest'

Mandela zei dat hij 'woest' was toen hij in de krant las wat er gebeurd was. 'Dat mensen in leidinggevende posities zo praten, vervult mij met grote zorg. Het maakt duidelijk dat dat niet de mensen zijn waarop je een natie bouwt'. Het ANC moet volgens Mandela actie ondernemen om de kloof tussen de verschillende bevolkingsgroepen te verkleinen. Volgens hem worden niet alleen de Indiërs maar ook kleurlingen en blanken onzeker door het optreden van sommigen ANC-ers.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in