BERLIJN _ Volgens Duitse geheime dienst (BND) zou Saddam Hoessein binnen drie jaar zijn buurlanden kunnen bedreigen met kernwapens, en tegen 2005 in staat zijn een raket af te schieten die Europa kan bereiken.
Specialisten van de BND die gisteren in de Duitse pers werden geciteerd, zijn er van overtuigd dat de Irakezen hun inspanningen om chemische wapens te fabriceren hebben verdubbeld en in het buitenland hun aankopen voor de productie van biologische wapens nog hebben opgevoerd.

Op de zetel van de BND bevestigde een woordvoerder van de inlichtingendienst dat bepaalde journalisten onlangs 'gebriefd' waren over Irak. 'Het is duidelijk dat we verdenkingen hebben inzake dat land', zei hij kort.

De informatie komt er een week na de bombardementen door de Britse en Amerikaanse vliegtuigen tegen doelwitten in en rond Bagdad en op het ogenblik dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell een rondreis maakt door het Midden-Oosten om in de Arabische wereld steun te vinden voor een front tegen de Iraakse president. Het weekblad Die Welt en de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung meldden dit weekeinde de conclusies van de BND over het Iraakse wapenarsenaal:
  • kernwapens: Er bestaan bewijzen dat Irak zijn nucleair programma heeft hervat en in staat zou zijn binnen drie jaar een atoombom te bouwen. Er wordt aan gewerkt in Al Kaim, het belangrijkste centrum van het Iraakse atoomprogramma.
  • raketten: Irak werkt aan korte afstandsraketten, de 'Al Samoud' en 'Ababil 100/Al Fatah' die een lading van 300 kg 150 km ver kunnen brengen. Tegen 2005 zou Irak middellange raketten die 3000 km ver reiken, in het bezit hebben. Europa zou zo in het bereik komen van Irak. Een bedrijf, met zetel in New Delhi staat op de 'zwarte lijst' van de Duitse overheid omdat het zou meewerken aan de verspreiding van wapens. Deze firma zou als tussenpersoon optreden bij aankopen voor Irak. De goederen zouden via Maleisie en Dubai geleverd worden.
  • chemische wapens: sinds de opschorting van de VN-wapeninspecties is het aantal sites die betrokken zijn bij de fabricage van chemische producten gestegen van 20 naar 80, een kwart daarvan zou betrokken zijn bij de wapenproductie.
  • biologische wapens: De Iraakse overheid zou enkele grote aankopen hebben gedaan in het buitenland. De productie van biologische wapens zou elk moment kunnen heropstarten. De BND sluit niet uit dat de productie al hervat is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in