LONDEN _ De mond- en klauwzeerepidemie in Groot-Brittannië breidt zich verder uit ondanks de harde aanpak door de regering. Volgens minister Nick Brown van Landbouw is de veterinaire inspectie ervan overtuigd op twee nieuwe plaatsen de zeer besmettelijke ziekte geconstateerd te hebben.
Brown zei vanochtend dat de ziekte op mogelijk nog een plaats - in de buurt van Heddon-on-the-Wall, waar de epidemie is begonnen - is gevonden. Hij noemde de verdere verspreiding van de ziekte zorgwekkend.

Rond de boerderij in Beaworthy is een zone met een straal van ongeveer 16 kilometer afgezet waarin niemand mag komen. Van zeven bedrijven staat met zekerheid vast dat de ziekte er heerst. Gisteren zijn de dieren van zes besmette bedrijven en twee nabijgelegen boerderijen afgemaakt. De verbranding van de kavaders begon vandaag. Dat gebeurt op de boerderijen omdat transport van de dode dieren voor nieuwe besmettingen zou kunnen zorgen. Op enkele plaatsen kan de verbranding niet op de geplande tijd beginnen wegens gebrek aan brandstof.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in