BELGRADO _ De beruchte voormalige chef van de Servische geheime politie, Rade Markovic, is gisterenavond in Belgrado gearresteerd. Markovic, een bondgenoot van ex-president Slobodan Milosevic, is volgens een bron bij de Servische politie aangehouden in verband met een aanrijding waardoor de Servische oppositieleider Vuk Draskovic in 1999 gewond raakte.
De aanrijding met een vrachtwagen kostte vier leden van Draskovic' gezelschap het leven. Draskovic heeft altijd beweerd dat het geen ongeluk was, maar een mislukte moordaanslag op hem.

Markovic trad eind vorige maand af als chef van de geheime politie op dezelfde dag dat de regering van Zoran Djindjic in het parlement de goedkeuring kreeg.

Na de val van Milosevic was het tot een krachtmeting gekomen tussen diens aanhangers en de Democratische Oppositie van Servie (DOS) over de afzetting van Markovic. Dat was een van de belangrijkste eisen van de voormalige oppositie, die Markovic verdenkt van de moord op de journalist Zlavko Curuvija en van andere misdrijven, waaronder verdwijningen.

Markovic werd vervangen door Goran Petrovic, een gewezen lid van de veiligheidsdiensten die door Milosevic ontslagen was.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in