JERUZALEM _ We willen het vredesproces enkel terug op gang trekken, als het geweld ophoudt. Dat heeft de Israëlische premier Ariel Sharon vandaag gezegd tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.
'Ik zal onderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit beginnen als de vijandelijkheden stoppen,' zei Sharon op een persconferentie. 'Ik heb de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken mijn engagement duidelijk gemaakt en mijn plannen om te werken aan de veiligheid en de vrede,' luidde het. Israel onderhandelt niet in een klimaat van terreur en geweld, zei Sharon.

Powell maakte de aanwezige pers duidelijk dat president George W. Bush een 'belangrijke rol' wil spelen in het vredesproces. 'We moeten hard werken om uit de vicieuze cirkel van geweld te geraken. Alle leiders in de regio moeten hun uiterste best doen om het geweld te beheersen.'Arafat

Powell heeft er vandaag bij Sharon op aangedrongen de afgrendeling van de Palestijnse gebieden zo spoedig mogelijk op te heffen. Dat is volgens hem nodig om de Palestijnse economie weer op gang te krijgen. Powell deed zijn oproep op een persconferentie die hij samen met de Palestijnse leider Yasser Arafat hield in Ramallah, nadat hij uit Israël vertrokken na zijn gesprek met Sharon. Arafat zei tegen Powell dat hij wil dat de vredesbesprekingen worden voortgezet op het punt waar zij - onder de Israëlische regering-Barak - zijn gestrand. Hij vroeg Powell bij Israël de opheffing van de afgrendeling aan de orde te stellen.

In Gaza protesteerden duizenden Palestijnen tegen de komst van Powell. Zij verbrandden voor het parlementsgebouw Amerikaanse vlaggen en betuigden hun steun aan de Iraakse president Saddam Hussein.

Saddam

Powell liet zich in onverzoenlijke termen uit over het Iraakse staatshoofd. 'De noodzaak om Irak aan te pakken, is alleen maar groter geworden nu berichten de ronde doen dat het land beschikt over kernwapens'.
Colin Powell
©afp
Powell, die van Irak het thema van zijn reis door het Midden-Oosten heeft gemaakt, zei dat hij Israël niet om hulp zal vragen gezien de huidige problemen in dat land. Hij wil dat de Arabische landen meewerken aan het afdwingen van de VN-resoluties waarmee de Iraakse dictator Saddam Hussein aan het eind van de Golfoorlog instemde.

'We moeten er zeker van zijn dat hij niet de gelegenheid krijgt in deze richting verder te gaan.' De Amerikaanse minister wil dat er weer inspecteurs van de Verenigde Naties naar Irak kunnen om toe te zien op de ontwapening van het land.

De Britse krant Sunday Times en de Duitse krant Die Welt publiceerden in het weekeinde verhalen over de mogelijkheid van Irak op korte termijn kernwapens te produceren. Het land zou volgens gegevens van de Duitse inlichtingendienst in 2005 zelfs raketten kunnen afvuren op Europa.

Later op de dag vliegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken naar Jordanië en Koeweit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in