SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS _ Vandaag start een konvooi zapatistische guerrilleros met een mars vanuit San Cristobal naar Mexico-stad. De Zuid-Mexicaanse guerrillaleider die zich ondercommandant Marcos noemt, is vanuit het binnenland van de deelstaat Chiapas aangekomen in de plaats San Cristobal de las Casas. Op de diocese van San Cristobal kwam ondertussen een telegram toe waarin gedreigd wordt met een aanslag op Marcos.
Vandaag vertrekken de zapatisten in een soort publiciteitsstunt op reis over zo'n drieduizend kilometer naar Mexico-Stad. Marcos kwam uit het plaatsje La Realidad in het gebied dat door zijn kleine guerrillabeweging, de Zapatistische Strijdkrachten van Nationale Bevrijding (EZLN), wordt beheerst. Het beginpunt van de tocht, San Cristobal was ook de plaats waar de EZLN opdook op 1 januari 1994.

Op de diocese van San Cristobal kwam ondertussen een telegram toe met daarin de dreiging dat een aanslag zal worden gepleegd op Marcos wanneer de mars door de staat Oaxaca zal gaan. De guerrillerabeweging van het Revolutionaire Volksleger (EPR), die actief is in Oaxaca, had eerder de mars van Marcos opportunistisch genoemd. De diocese heeft de dreiging doorgegeven aan de gouverneur van Oaxaca.

De guerrilleros trekken door twaalf Mexicaanse staten en hopen op 11 maart de hoofdstad te bereiken voor een massabijeenkomst in het centrum. Niet alle EZLN-leden die aan de mars zouden meedoen komen op tijd, zo vreest het Zapatistische Informatiecomité (CIZ). Twee van de vier groepen zijn in de jungle van het diepe zuiden van Mexico verdwaald. Ze worden niet meer op tijd voor de start vandaag in San Cristobal verwacht.

Het is niet bekend hoe de Zapatisten naar Mexico-Stad gaan. De regering heeft de guerrileros in ieder geval toegezegd dat ze geen tol hoeven te betalen op tolwegen in het land. De Zapatisten noemen zich naar naar Emiliano Zapata (1879-1919), een half indiaanse boerenleider uit de Mexicaanse revolutie aan het begin van de 20e eeuw.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in