KHARTOUM _ In Soedan zijn zo'n 150 leden van de partij van de voormalige sterke man Hassan al-Turabi, het Nationale Volkscongres (PNC), opgepakt. Dit heeft een woordvoerder van de partij gisteren tegen de krant Nile Courier gezegd. Turabi zelf was woensdagavond aangehouden.
De aanhoudingen begonnen nadat de partij begin deze week een akkoord had getekend met de zuidelijke rebellen van het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA). Naar verluidt hebben de partijen afgesproken samen te werken tegen de centrale regering.

De SPLA vecht sinds 1983 voor autonomie van het animistische en christelijke zuiden van het noorden, waar voornamelijk moslims wonen.

Tot december 1999 was Turabi de machtigste en voornaamste inspirator van een strijd tegen de niet-islamitische zuiderlingen. Eerder was hij ook de man achter de schermen van de militaire staatsgreep in 1989. Die voorkwam de ondertekening van een vredesakkoord van de centrale regering met de SPLA.

Ruim een jaar geleden werd de islamitische voorman van zijn functies beroofd door zijn tot rivaal uitgegroeide politieke bondgenoot, generaal Omar Hassan al-Bashir, nu de president van Soedan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in