PARIJS _ Gisterenavond tijdens de 26ste uitrijking van de Franse filmprijzen, de Cesars, ging de prijs voor de beste film naar 'Le gout des autres', de eerste film van filmmaakster Agnes Jaoui. De film 'Harry, un ami qui vous veut du bien', de tweede film van de Duits-Franse cineast Dominik Moll, werd bekroond met de Cesar voor de beste regie.
'Le gout des autres' eindigde tweede in de top van het aantal bioscoopbezoekers voor de nationale filmproductie in Frankrijk. Het is de eerste film die Agnes Jaoui regisseerde. Zowel 'Le gout des autres' als 'Harry, un ami ...' kregen negen nominties voor de Cesars. Bij de uitrijking was het dan ook een nek aan nek-race tussen beide films.

Jaoui ontving eerder al drie Cesars als scenariste, voor 'Smoking No Smoking' van Alain Resnais, 'Un air de famille' van Cedric Klapisch en 'On connait la chanson' van Alain Resnais. Jaoui, die ook actrice is, en haar vaste co-scenarist Jean-Pierre Bacri kregen ook dit jaar de prijs voor het beste scenario voor 'Le gout des autres'.

De prijs voor de beste buitenlandse film was voor 'In the Mood for Love' van Wong Kar-Wai, een regisseur uit Hongkong.

De Cesar voor beste acteur ging naar de Spanjaard Sergi Lopez voor zijn rol in 'Harry, un ami ...'. Dominique Blanc kreeg de prijs voor beste actrice voor haar rol in 'Stand By', de debuutfilm van Roch Stephanik. Blanc kreeg eerder al driemaal de Cesar voor beste bijrol. Anne Alvaro en Gerard Lanvin kregen ditmaal de Cesar voor de beste bijrollen. 'Taxi 2', de Franse film die het beste scoorde aan de bioscoopkassa's, moest het zonder nominaties stellen. De prijsuitrijking werd geleid door acteur Daniel Auteuil. De Britse actrice Charlotte Rampling kreeg een Cesar voor haar gehele carriere, net als filmmaakster Agnes Varda en acteur Darry Cowl./

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in