Fortis zorgde op Euronext Brussel voor een waardige afsluiter van een bewogen week. Het aandeel kelderde na geruchten over een zware afboeking. Dat sleurde de Bel20 vrijdag naar 1,4 procent verlies tot 3.633,64 punten. Vrijdag vielen ook de koerssprongen van Mobistar en Option op.
De financiële sector gleed in de late namiddag onderuit. Een reeks geruchten over Fortis, ING en over een Amerikaans hefboomfonds dat op kapsijzen staat, zorgden voor algemene verwarring. Fortis zakte 10,3 procent tot 13,26 euro. In de marktenzalen circuleerden geruchten over een nieuwe kapitaalverhoging en een afboeking van 1 miljard euro bij de bank. Anderen hebben het over een winstwaarschuwing en een dividendbetaling in aandelen.

Dexia beperkte het verlies tot 0,2 procent op 16,17 euro. Het kredietwaardigheidsagentschap Fitch heeft de AAA-rating voor de Dexia-dochter Financial Security Assurance (FSA) bevestigd. Fitch volgt hiermee het voorbeeld van Moody's en Standard & Poor's. Eerder op de week zorgde een ratingverlaging van Fitch voor Ambac, een concurrent van FSA, nog voor paniek.

Mobistar steeg met 4,5 procent tot 60,26 euro. Credit Suisse verhoogde zijn advies voor het aandeel tot outperform met een koersdoel van 70 euro. 'Gezien het ontbreken van overnames of nieuwe investeringen in de vastelijnactiviteiten zou het bedrijf binnenkort een aanzienlijke uitkering voor zijn aandeelhouders over 2008 kunnen aankondigen', klinkt het. De analist denkt ook dat het aantal abonnees sneller zal stijgen dan verwacht omdat het bedrijf het goedkoopste aanbod voor mobiel breedband heeft.

In dezelfde sector ging Belgacom 1,7 procent hoger tot 31,44 euro. Belgacom wil de tv-activiteiten van Interkabel, een alliantie van vier Vlaamse kabeltelevisiebedrijven, overnemen en heeft daartoe een formeel voorstel gedaan. Daarmee ondermijnt de telecomgroep een voorakkoord dat Telenet had gesloten met Interkabel.

Option, de producent van apparatuur voor datacommunicatie via een gsm-net, stuurde zijn vijfde omzet- en winstwaarschuwing voor het boekjaar 2007. In het vierde kwartaal van vorig jaar boekte Option een omzet van 67 tot 70 miljoen euro en mist zo de oorspronkelijke doelstelling van 90 miljoen euro. Ook de bedrijfswinst zal onder de verwachting uitkomen.

'We verwachten nog meer slecht nieuws', zegt een analist van ING. Hij vreest voor verdere afwaarderingen op de balans en voor de prestaties in 2008. Het aandeel zakte 8 procent tot 4,24 euro.

De scheepvaartgroep CMB heeft volgens voorlopige cijfers in het voorbije boekjaar een nettowinst behaald van 243,2 miljoen euro, 81 procent meer dan een jaar terug. Vooral de meerwaarden en hoge markttarieven zorgden voor deze toename van de winst. CMB gaat zijn aandeelhouders een brutodividend van 4 euro per aandeel uitkeren. In een reactie verlaagde analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities zijn koersdoel van 50 naar 45 euro, omdat hij ontgoocheld is over het vierde kwartaal. Het aandeel CMB ging 0,2 procent lager tot 46,78 euro.

Econocom, leverancier van IT-diensten, boekte vorig jaar een courante bedrijfswinst van 24 miljoen euro, 45 procent meer dan een jaar eerder. De omzet steeg met 18,5 procent. De winstmarge zakte gevoelig maar dat was enkel te wijten aan een aantal investeringen voor nieuwe contracten. Het aandeel steeg met 5,6 procent tot 6,97 euro.

Galapagos schoot 7,5 procent omhoog tot 6,99 euro. Het biofarmabedrijf heeft een mijlpaal bereikt in de overeenkomst met Janssen Pharmaceutica op het gebied van reuma. Dit levert Galapagos 3,4 miljoen euro cash op. De privak Quest for Growth (QfG) boekte vorig jaar een nettowinst van 0,6 miljoen euro, een enorme daling tegenover de 21,5 miljoen euro een jaar eerder. Dat heeft alles te maken met de correctie op de beurzen. Het aandeel zakte 3 procent tot 6,89 euro.