De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, Patrick Dewael en Jo Vandeurzen, hebben hun Nederlandse collega’s laten verstaan dat de wietboulevard in Maastricht aan de Belgische grens voor België onaanvaardbaar is.
De Nederlandse en Belgische ministers hadden vandaag een bilateraal overleg in de marge van de informele EU-ministerraad Justitie-Binnenlandse Zaken in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Het overleg stond in het teken van de aangekondigde verplaatsing van de coffeeshops van het centrum van Maastricht naar locaties dichter bij de grens. De Belgische ministers hebben onderstreept dat dit plan voor hen onaanvaardbaar is.

De Nederlandse minister van Justitie, Hirsch Ballin, lichtte van zijn kant toe dat hij contact zal opnemen met de ‘driehoek’ van Maastricht (de burgemeester, de hoofdofficier van Justitie en de korpschef van de politie) om een oplossing te vinden. Zijn collega van Binnenlandse Zaken, Guusje Ter Horst, zei eerder niet van plan te zijn het besluit van de gemeenteraad van Maastricht om vijf coffeeshops te verplaatsen naar de grens met België, terug te draaien.

'Wel overlast tegengaan'

‘Wij houden de verplaatsing niet tegen, maar willen wel in overleg met de Belgen de overlast tegengaan.’ Ter Horst zou in theorie het besluit van Maastricht tegen kunnen houden met een Koninklijk Besluit, maar dat gebeurt alleen als er sprake is van een staatsbelang. Als het besluit rechtsgeldig is, verandert ze er niets aan. Volgens haar kan een goede samenwerking tussen Nederlandse en Belgische politie de grootste problemen wegnemen.