Vakbonden in het ongewisse na overname Alken-Maes
Er is binnen Alken-Maes veel onzekerheid en er worden veel vragen gesteld over de toekomst. Het is afwachten wat de plannen zijn van de vermoedelijke nieuwe eigenaar Heineken.
Dat heeft Steve Rosseel, secretaris van ACV-Voeding en Diensten, vrijdag aan Belga gezegd na een bijzondere ondernemingsraad bij de tweede biergroep van België. De directie van Alken-Maes ziet de toekomst positief tegemoet.

Alken-Maes, nog eigendom van Scottish & Newcastle (S&N), zal binnen enkele maanden waarschijnlijk in handen komen van de Nederlandse brouwer Heineken. De Britse bierbrouwer is akkoord gegaan met het overnamebod van 10,4 miljard euro van Heineken en het Deense Carlsberg.

De overnemers verwachten de transactie in het tweede kwartaal van dit jaar af te ronden, na goedkeuring van onder meer aandeelhouders en de Europese Commissie.

Naar aanleiding van de bekendmaking van het bod was er op de hoofdzetel van Alken-Maes in Waarloos vrijdagnamiddag een bijzondere ondernemingsraad en een infosessie voor het personeel. 'Er is veel onzekerheid en er waren veel vragen', vertelt Rosseel. 'De directie had zelf ook veel vragen en weinig antwoorden. Ze heeft ons de garantie gegeven om alle bijkomende informatie onmiddellijk beschikbaar te stellen.'

Onder meer over de toekomst van de vestigingen is er onzekerheid, zo luidt het. Heineken, dat de Belgische activiteiten van S&N zal overnemen, denkt immers aan een jaarlijks financieel voordeel van 162 miljoen euro uit de overname, waarvan 70 procent moet komen uit kostenbesparingen. 'Dat kan natuurlijk van alles zijn', stelt Rosseel.

De directie van Alken-Maes benadrukt dat ze de toekomst positief ziet. 'We hebben de voorbije jaren met een strategie van sterke merken goede cijfers geboekt. We hebben een korf mooie merken. Ik denk niet dat we ons zorgen moeten maken', zegt Katrien Adriaens, de corporate communications manager van Alken-Maes. Ze zegt dat de directie het personeel zo goed mogelijk heeft ingelicht.

Vakbondsman Rosseel verwacht dat het nog meerdere maanden zal duren voor er meer duidelijkheid is. Eerst moet de overname definitief worden en dan moet de opsplitsing van S&N tussen Heineken en Carlsberg volledig geregeld worden.

Adriaens bevestigt nog dat ze heeft doorgekregen dat Alken-Maes integraal naar Heineken zou gaan. Het gerucht liep dat het biermerk Grimbergen in de handen zou komen van Carlsberg, zoals kan blijken uit een presentatie van de Deense brouwer. Vrijdagavond kon noch Carlsberg noch Heineken onmiddellijk op deze vraag antwoorden.