Sinds ze zo'n halve eeuw geleden op de markt kwam, heeft de contraceptiepil wereldwijd al honderdduizend overlijdens ten gevolge van eierstokkanker voorkomen. De pil heeft ook tweehonderdduizend gevallen van de ziekte voorkomen. Dat blijkt uit een artikel dat zaterdag in het Britse medische blad The Lancet verschijnt.
De auteurs van het artikel verzamelden 45 epidemiologische studies over de aandoening. De meeste daarvan werden uitgevoerd in Europa en de VS. In totaal beschikten de onderzoekers over de gegevens van meer dan 100.000 vrouwen.

In rijke landen zou het gebruik van de pil gedurende tien jaar, het aantal eierstokkankers vóór de leeftijd van 75 jaar doen teruglopen van 12 op duizend vrouwen tot 8 op duizend. Het sterftecijfer zou dalen van 7 op 1.000 tot 5 op 1.000. Wie na die tien jaar stopt met de pil, zou nog lange tijd beschermd zijn tegen de ziekte.

De onderzoekers besluiten: 'Het gebruik van de pil zorgt voor langdurige bescherming tegen eierstokkanker. De bevindingen doen vermoeden dat de pil al 200.000 kankers en 100.000 sterfgevallen ten gevolge van de ziekte heeft voorkomen, en dat het aantal vermeden kankers de komende decennia tot minstens 30.000 per jaar zal oplopen.'

De auteurs wijzen er wel op dat de pil het risico verhoogt op bepaalde andere kankers, zoals borst- en baarmoederhalskanker.