Een aantal rechtse partijen van de gewezen ITS-fractie in het Europees parlement, wil nog dit jaar een Europese partij oprichten. Zo bleek na een vergadering in Wenen. Het Vlaams Belang, dat op de vergadering aanwezig was, verkiest bilaterale contacten boven een overkoepelende partij. De partij is wel verheugd over de consensus die over een aantal principes bereikt werd.
Op de vergadering waren naast de Freiheitliche Partei (FPÖ) en het Vlaams Belang, ook het Franse Front National en het Bulgaarse Ataka aanwezig. Het doel zou zijn een nieuwe "Patriotisch-Europese" koepelbeweging op te richten, maar vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de drempel van 20 Europarlementsleden, nodig om een fractie te vormen, niet zal gehaald worden.

Het Vlaams Belang is bereid tot nauwe contacten en de beste relaties met gelijkgezinde partijen in het buitenland. Maar de voorkeur van de partij gaat eerder uit naar bilaterale contacten met Europese geestesgenoten, dan wel naar een overkoepelende partij, luidt het in een mededeling.

De partij is wel verheugd dat er een consensus bereikt werd over een aantal grensoverschrijdende principes, zoals het verzet tegen de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU en ook tegen het Verdrag van Lissabon, dat volgens het Vlaams Belang eigenlijk een nieuwe versie is van de destijds afgewezen Europese grondwet.