De vijf vermoedelijke leden van een netwerk dat islamistische strijders naar Irak stuurde, die op 10 januari veroordeeld werden tot gevangenisstraffen tussen 28 maanden en tien jaar, zullen opnieuw berecht worden voor het hof van beroep. Dat meldt het federaal parket vrijdag.
Het federaal parket ging in beroep tegen de veroordeling van Younes Loukili en Nabil Karmun, die respectievelijk veroordeeld werden tot een celstraf van vijf jaar met uitstel voor wat de voorhechtenis overschrijdt en vijf jaar, waarvan twee met uitstel.

Bilal Soughir (tien jaar cel), die beschouwd werd als de leider van het netwerk, zijn broer Souhaieb Soughir (28 maanden cel) en Pascal Cruypenninck (vijf jaar cel) gingen in beroep tegen hun veroordeling door de Brusselse correctionele rechtbank.

De beklaagden werden vervolgd voor hun rol bij het sturen naar Irak van de Belgische Muriel Degauque, de eerste westerse vrouw die zich opblies in Irak, op 9 november 2005. Een dag later werd haar man gedood door de Amerikaanse troepen, terwijl hij zich klaarmaakte om een aanslag te plegen.

Het netwerk had voordien al twee mensen naar Irak gezonden en anderen leken klaar om te vertrekken, als de groep niet ontmanteld was geweest.