In de strijd om de Democratische nominatie als kandidaat voor het Witte Huis vindt er morgen/zaterdag een krachtmeting plaats in South Carolina. De aandacht gaat niet alleen naar de kopstukken Hillary Cliton en Barack Obama, wier strijd de bitsige toer is opgegaan, maar ook naar de score van de "eeuwige derde" John Edwards.
South Carolina is de eerste zuidelijke staat waar de Democraten de degens kruisen, nadat de Republikeinen er zaterdag al voorverkiezingen hielden met senator John McCain als winnaar.

Volgens opiniepeilingen heeft de zwarte senator Barack Obama tot 16 procentpunt voorsprong op de vroegere First Lady in de staat waar zwarten de helft van het electoraat vormen. Ex-senator John Edwards, afkomstig uit South Carolina, is weer derde, hoewel hij een overwinning in zijn geboortestaat erg nodig heeft. In 2004 won hij overigens de voorverkiezing in die staat, hoewel hij voor North Carolina in de Senaat had gezeteld. (Later werd hij de running-mate van John Kerry, die het moest afleggen tegen George Bush).

Een overwinning in South Carolina is ook nodig voor Obama, want Clinton ligt in de peilingen voor in bevolkingsrijke staten als Californië en New York die op 5 februari naar aanleiding van "Super Tuesday" aan de beurt komen.

Waar Clinton en Obama het eerder deze week zwaar met elkaar aan de stok hadden en ex-president Bill Clinton zich ook niet onbetuigd liet, hebben de twee senatoren intussen radiospotjes teruggetrokken waarin ze elkaar zwaar aanvielen.

In de strijd om de afgevaardigden op de Conventie, die stemmen omtrent de nominatie, zijn er in South Carolina 54 te grabbel. Volgens sommige tabellen in de Amerikaanse pers heeft Clinton al 208 afgevaardigden achter zich, Obama 152 en Edwards 43 afgevaardigden. Om de investituur binnen te halen, heeft een kandidaat 2.025 stemmen nodig op de nationale partijconventie.

De gezaghebbende krant New York Times heeft zich vrijdag uitgesproken voor een tweestrijd op 4 november tussen Clinton en haar collega-senator John McCain. Het blad heeft anderzijds ook lovende woorden voor senator Obama uit Illinois en is genadeloos voor Rudolph Giuliani, de vroegere burgemeester van New York die volgens berichten in de Amerikaanse pers zijn pijlen pas begint te (ver)schieten vanaf de voorverkiezingen dinsdag in Florida.

De stemlokalen in South Carolina gaan open om 13.00 uur Belgische tijd. De eerste uitslagen zouden zondag omstreeks 02.00 uur Belgische tijd bekend zijn.