Als Niels Albert niet af te rekenen krijgt met tegenslag, moet hij normaal gezien slagen in zijn opzet en in Treviso wereldkampioen cyclocross worden bij de beloften.
De Brabander, al 's werelds beste bij de juniores in 2004 in Pontchâteau, hengelt er al twee jaar tevergeefs naar. Wat liep er dan fout in 2006 en 2007 nadat hij in zijn eerste WK bij de beloften in Sankt-Wendel (2005) als vijfde geëindigd was?

"Normaal gezien had ik een jaar later in Zeddam de regenboogtrui al moeten krijgen", zegt hij. "Ik reed er alleen aan de leiding op weg naar de overwinning maar op anderhalve ronde van het einde liep het fout. Een heel stomme valpartij en adieu overwinning. Ik werd slechts derde. Vorig jaar in Hooglede had het voor eigen volk moeten lukken maar toen botste ik op een superieure Lars Boom. Nu dan maar, want ik wil die wereldtitel echt op mijn palmares. Als ik dan later in mijn carrière als eliterenner nog een keer kan toeslaan, zal ik een van de weinige renners zijn die wereldkampioen cyclocross in alle categorieën geworden is. Voorlopig heeft alleen Radomir Simunek het gekund en Lars Boom kan straks even goed doen. Mooi gezelschap is dit. Sven Nys en Bart Wellens hebben het zelfs nooit gekund."

Terwijl Adrie van der Poel vorige week in een Belgische krant liet weten dat zo'n titel op een palmares niets voorstelt en dat hij je liever bij de elite aan het werk gezien had? "Ik pakte Adrie er vorige week in zijn GP in Hoogerheide over aan. Hij zegde me dat hij dat niet verteld had. Ook voor hem telt het palmares. Het heeft ook geen zin om er nu nog over na te denken of ik niet liever bij de elites gereden had na mijn derde plaats in het BK. Ik heb de beslissing om als belofte te rijden voor aanvang van het seizoen genomen nadat ik er goed over nagedacht had en dus is het nooit in mij opgekomen om er van af te wijken."

"Als alles normaal verloopt, moet ik de titel kunnen pakken. Waar ik de voorbije maanden reed bij de beloften, heb ik met overwicht gewonnen. EK in Hittnau, wereldbekerwedstrijden in Kalmthout, Hofstade, Liévin en Hoogerheide. Ik heb zelfs de Superprestigecross in Gieten tegen de elites gewonnen. Mensen zeggen me dat ik geen tegenstander moet vrezen. Zo wil ik daar niet over nadenken. Een wedstrijd moet altijd gereden worden en tegenslag speelt ook mee. In principe sta ik zaterdagavond met de trui om maar laat ons het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is", aldus nog Niels Albert.