Het water uit de Noordzee gaat vanaf april als warmtebron dienen voor bijna achthonderd woningen in de Nederlandse badplaats Scheveningen bij Den Haag. Het project past in het streven van de gemeente Den Haag om de stad halverwege deze eeuw CO2-neutraal te maken.
Zo’n 800 nieuwe woningen in een wijk in Scheveningen hebben geen aansluiting op het aardgasnet, maar worden op temperatuur gebracht door warmte dat aan zeewater is onttrokken. ‘In de winter is het zeewater warmer dan de buitentemperatuur, waardoor het slechts een paar graden hoeft te worden opgewarmd voor een lekkere temperatuur in huis’, verklaarde een vertegenwoordiger van een ingenieursbureau uit Rijswijk.

De warmte van het zeewater wordt overgebracht op het leidingnet, waarna het zich via vloerverwarming door de huizen verspreid. In de zomer is het zeewater koeler dan de omgeving, zodat het zeewater de woningen tijdens de zomermaanden verkoeling kan brengen.

Volgens de woordvoerster zijn de kosten van het nieuwe systeem vergelijkbaar met een aansluiting op het aardgasnet. Een bijkomend voordeel is het feit dat de warmte afkomstig van het zeewater ‘een onbeperkte bron van warmte is.'