De Finse telecomgroep Nokia wil zijn werknemers, die hun baan verliezen door de sluiting van de fabriek in het Duitse Bochum, voorstellen in Roemenië te gaan werken. Dat schrijft de regionale krant Rheinische Post vrijdag.
Het dagblad, dat bronnen citeert dichtbij de onderneming, stelt dat Nokia volgende week onder meer over dat voorstel wil praten met de vakbonden en de Duitse politieke vertegenwoordigers.

De wereldwijde nummer één in gsm's kondigde vorige week aan dat de site in Bochum midden 2008 gesloten wordt, omdat ze te duur is. De activiteiten worden overgeheveld naar Roemenië.

De aankondiging zorgde voor verontwaardiging in Duitsland. De fabriek in Bochum, in het westen van Duitsland, stelt 2.300 mensen tewerk. Zowat 2.000 bijkomende tijdelijke banen en jobs bij onderaannemers in de streek zouden bedreigd zijn.

In 2005 stelde een kmo in het oosten van Frankrijk ook aan bepaalde ontslagen werknemers voor in Roemenië te gaan werken voor 110 euro per maand. Dat idee werd als aanstootgevend beschouwd.