Warner in de problemen door overlijden Heath Ledger
Foto: rr
De grote filmstudio Warner Bros zit met de handen in het haar na het overlijden van de Australische acteur Heath Ledger en hun Joker in de nieuwe "Batman"-film. Warner weet nog niet hoe de promotie van "The Dark Knight" zal aangepakt worden.
Reeds voor het overlijden van Ledger, die dinsdag dood werd aangetroffen in zijn appartement in New York, was de vertolking van Ledger in "The Dark Knight" hét onderwerp van elk Hollywoodgesprek. In de zesde episode van de avonturen van superheld Batman speelt Heath Ledger de slechterik The Joker.

De eerste trailers en aanplakbiljetten van de film tonen een huiveringwekkend geschminkte Heath Ledger, die volgens insiders een puike prestatie van de Joker heeft neergezet en bovendien een nieuwe dimensie heeft gegeven aan het personage, dat eerder door Jack Nicholson werd vereeuwigd op het witte doek.

Volgens Hollywoodkenners zal de release van "The Dark Knight" nog meer media-aandacht krijgen dan voorzien. En dat zal grotendeels te danken zijn aan de morbide nieuwsgierigheid van het publiek, dat Ledger nog een laatste keer aan het werk wil zien in een rol die hem nu al "onsterfelijk" heeft gemaakt.

Maar het overlijden van de 28-jarige filmster plaatst voor Warner een groot vraagteken bij de wijze waarop de film nu aan de bak moet gebracht worden.

Warner wil namelijk niet de indruk wekken dat het profiteert van Ledgers tragische dood. "Warner bevindt zich in een moeilijke positie. Hun nieuwe Joker was namelijk het uithangbord van de film", legt Jeff Bock van Exhibitor Relations uit.

Er bestaan precedenten in de filmgeschiedenis, waarbij een prent werd uitgebracht na de dood van de hoofdrolspeler. "Giant" ging in 1956 in première zonder James Dean en "The Crow" verscheen in 1994 in de zalen, nadat hoofdrolspeler Brandon Lee was overleden na een schietaccident op de filmset.