Bijna 40 procent voeding slecht of middelmatig
Bijna 40 procent van de voedingsmiddelen in België zijn van slechte of middelmatige kwaliteit. Dat blijkt uit verschillende tests van consumentenorganisatie Test-Aankoop in 2007. In totaal analyseerde de organisatie 684 voedingsmiddelen.
Test-Aankoop wil een strengere wetgeving, want analyses tonen aan dat wantoestanden nog steeds voorkomen.

Zo bevatten bij de tests meer dan een kwart van de stalen groenten en fruit een hoog aantal pesticiden. Het ging om concentraties in de buurt van of boven de wettelijk toegestane gehaltes. In gekookte ham blijft de hoeveelheid additieven dan weer ’abnormaal’. Frisdranken blijken weinig voedingswaarde te hebben en bevatten soms het kankerverwekkende benzeen, aldus Test-Aankoop.

Andere voedingsmiddelen die een rode kaart krijgen zijn snoepgoed, die vaak kleurstoffen bevatten, en marsepein. Ook fastfoodrestaurants staan op de ’zwarte lijst’.

Test-Aankoop is wel tevreden met de Europese wet over claims als ’extra light’ en ’0 procent vet’. Toch is er in deze wetgeving volgens de consumentenorganisatie te veel ruimte voor interpretatie. ’Veel fabrikanten zullen volop gebruik maken van de achterpoortjes’, meldt Test-Aankoop.