'Honderden personen oefenden warranten uit'
Francis Vanderhoyconk (rechts) met zijn advocaten
Volgens de verdediging van L&H-bestuurder Francis Vanderhoydonck hebben honderden werknemers van het spraaktechnologiebedrijf hun warrants uitgeoefend. Van handel met voorkennis is echter geen sprake, aldus meester Jos Mertens.
'Het openbaar ministerie zegt dat bestuurder Francis Vanderhoydonck 'eieren voor zijn geld' koos toen hij zijn warranten uitoefende. Welnu, honderden werknemers van L&H hebben toen warranten uitgeoefend. U gaat toch niet zeggen dat honderden mensen zich schuldig gemaakt hebben aan handel met voorkennis? Er waren goede redenen om te verkopen', zei Jos Mertens die erop wees dat in de periode maart - mei technologie-aandelen wereldwijd sterk terugvielen.

Het OM vervolgt 2 personen voor beweerde handel met voorkennis. 'Het blijkt niet uit het dossier, maar wie de notariële akte opvraagt, zoals wij gedaan hebben, ziet naamgewijs wie er allemaal warranten uitoefende in die drie dagen in mei. Het waren er honderden. In totaal zijn er 1,66 miljoen warranten toen uitgeoefend.'

Volgens Mertens Het ging allemaal om geïndividualiseerde aanvragen. Dat zit niet in het strafdossier', zei Mertens die erop wees dat zijn concluent er circa 81.000 uitoefende.

'Je kan zo zien wie verkocht. Het OM zegt bijvoorbeeld niet dat verschillende topdirecteuren verkochten zoals de Amerikaan Calabrese die 80.000 warranten uitoefende, Alan Forsey (de nummer 2 op het financieel departement;zo'n 60.000 stuks), en Tikman (divisie medical transcription). Tikman verkocht er zelfs 350.000 dat is meer dan 4 keer zoveel als Vanderhoydonck. Die mensen deden niets fout', zei Mertens.

Eerder wees Mertens er op dat Vanderhoydonck alle regels had gerespecteerd en expliciet toestemming had gekregen van de interne compliance offier die toezag op het uitoefenen van warranten, dat hij half mei 2000 (in een periode van 3 dagen) zijn warranten mocht uitoefenen. De vijf maanden ervoor was het onmogelijk geweest om warranten uit te oefenen omwille van het druk overnamebeleid van L&H.

'Naast de compliance offer gaf ook het Amerikaanse advocatenbureau Brown Rudnick die instond voor de toepassing van de Amerikaanse beursregels groen licht.'