Egypte is vrijdag met de sluiting van de grens naar de Gazastrook begonnen. De politie roept in de steden Rafah en al-Arish met luidsprekers tienduizenden Palestijnen op om voor 13.00 uur naar de Gazastrook terug te keren.
Sinds middernacht verhinderen speciale politie-eenheden Palestijnen de toegang tot Egypte. De grens was sinds woensdag open, nadat militanten van Hamas op 17 plaatsen de grensmuur hadden opgeblazen.

Met het oog op de nakende sluiting van de grens heeft Hamas de Egyptische overheid opgeroepen de bevoorrading van levensmiddelen en medicamenten vanuit al-Arish en Rafah door te laten. Voor de Palestijnen is het van levensbelang dat ze voor hun terugkeer het nodige kunnen hamsteren.

Hamas-strijders gedood

Bij twee Israëlische luchtaanvallen zijn vrijdagmorgen vijf strijders van Hamas in het zuiden van de Gazastrook gedood. Volgens het leger troffen de raketten in de grensstad Rafah twee voertuigen met Hamas-strijders. Bij de slachtoffers zou zich ook het vooraanstaande Hamas-lid Muhammed al-Harb bevinden.

De Israëlische premier Ehud Olmert had deze week aangekondigd dat Israël als reactie op de voortdurende beschieting door Palestijnse militanten, gericht zal doden.