Gilbert opnieuw beste Belg Down Under
De Duitser Andre Greipel (Team High Road) heeft vrijdag de vierde etappe in de Tour Down Under gewonnen, met start in Mannum en aankomst 134 kilometer verderop in Strathalbyn.
In de vierde opeenvolgende massaspurt werd de Australiër Mark Renshaw tweede en de Spanjaard Jose Joaquin Rojas Gil derde. Philippe Gilbert was met zijn elfde plaats opnieuw beste Belg.

Mark Renshaw blijft leider en telt nu vier seconden voorsprong op Greipel. Opnieuw kregen wij een zeer onstuimig begin vanaf de start. Het peloton brak door de hevige tempoversnellingen op een gegeven moment zelfs in drie stukken.

Tom Stubbe probeerde na zowat 27 kilometer koers zijn kans te gaan maar slaagde niet in zijn opzet. Enkel de Spanjaard Javier Armendia Lorenti kon een uitval, na 80 kilometer, opzetten. De Euskaltelrenner kon maximaal vier minuten voor de grote groep uitrijden maar werd op zes kilometer van de finish opnieuw tot de orde geroepen. In de massasprint behaalde Greipel zijn tweede ritzege in deze Tour Down Under.

Hayman breekt sleutelbeen

De Australiër Mathew Hayman heeft zijn linkersleutelbeen gebroken op het einde van de rit. Hayman kwam ten val tijdens de spurt toen de Italiaan Elia Rigotto van zijn lijn afweek. De Italiaan werd na de rit gedeklasseerd en kreeg een boete van 125 euro.

Morgen/ zaterdag staat de koninginnenrit, over 147 kilometer, op de agenda met start en aankomst in Willunga. Wellicht wordt na deze etappe het eindklassement in zijn beslissende plooi gelegd. De Tour Down Under, de eerste ProTourrittenkoers, wordt zondag afgesloten met het traditionele criterium, over 88 kilometer, in de straten van Adelaide.