Eerste vliegtuigpech voor De Crem
Minister van Defensie, Pieter De Crem, is vrijdag met vijf uur vertraging teruggekeerd van een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. De oorzaak van de vertraging lag aan een beschadiging van het vliegtuig.
Het toestel zou vrijdag rond middernacht op de luchthaven van Melsbroek neerstrijken vanuit Krakau. Aan boord bevonden zich minister De Crem, een hondertal jongeren en enkele parlementairen. Maar de airbus kreeg donderdagmiddag af te rekenen met een defect, net op het moment dat men Krakau wou verlaten.

Het duurde vijf uur vooraleer de crew met hulp van Poolse technici erin slaagde om het toestel te herstellen. De compressor gaf onvoldoende druk waardoor de reactors niet in beweging kwamen. Een ander vliegtuig, een Embraer, was vanuit Brussel al op weg naar Polen om de ongelukkigen te behelpen. Het toestel moest rechtsomkeer maken. Deze pech is de zoveelste in een lange reeks met de airbus CA01.

De Crem werd vorige week in de Kamercommissie nog ondervraagd over de beschikbaarheid van de vliegtuigen van de luchtmacht. De minister antwoordde toen dat de beschikbaarheid van twee Airbussen niet hoger is dan 52%.