De vertegenwoordigers van de zes grootmachten belast met het dossier over Iran zijn donderdag overeengekomen om vrijdag aan de Veiligheidsraad een nieuwe resolutie voor te stellen die de druk op Teheran moeten vergroten.
De bijeenkomst van de ambassadeurs van de vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad (China, VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland) samen met Duitsland is de eerste sinds het vorige akkoord in maart in Berlijn. 'Wij zijn akkoord over het feit dat ook de tien andere leden van de Veiligheidsraad zich moeten engageren', verklaarde de Britse VN-ambassadeur John Sawers.

Zijn Russische collega, Vitaly Tchourkine, benadrukte dat 'over de essentie van de resolutie een akkoord bestaat. Maar dat ook de 10 niet ? permanente leden van de Raad moeten meebeslissen'.

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zullen hun inspanningen om een akkoord met Iran te bereiken verhogen. Teheran blijft erbij dat haar nucleaire programma strikt voor burgerlijke doeleinden is en louter bedoeld is om aan de stijgende energiebehoeften te voldoen. De nieuwe resolutie zou een derde reeks economische sancties bevatten tegen Teheran.