Zowat 75 procent van de treinen voorzien tussen Luik en Brussel heeft vrijdagmorgen gereden. Dat zegt Michaël Vanloubbeeck, woordvoerder van de NMBS. De treinbegeleiders van Luik, Welkenraedt en Gouvy zijn vrijdag niet aan het werk gegaan. Nieuwe gevallen van agressie liggen aan de basis van de onvrede.
"Tot hier toe heeft zowat 75 procent van de treinen tussen Luik en Brussel gereden", verklaarde Vanloubbeeck rond 11.00 uur. Er is evenwel geen aansluiting tussen Luik en Welkenraedt.

De Thalys-trein tussen Keulen en Brussel die geblokkeerd stond in het station van Welkenraedt omdat treinbegeleiders de sporen blokkeerden, is bovendien kunnen vertrekken, aldus de woordvoerder. Het is evenwel niet duidelijk hoeveel vertraging de trein opliep.

"De Thalys-treinen worden niet meer geblokkeerd", verduidelijkt Vanloubbeeck. Er werd een akkoord bereikt. De internationale treinen die Welkenraedt aandoen, zullen er even halt houden, zodat de treinbegeleiders de reden voor de staking aan de reizigers kunnen uitleggen.

Nog volgens de woordvoerder zouden de treinen in Wallonië momenteel normaal rijden.