Te veel toegevoegde suikers in onze voeding
Foto: rr
BRUSSEL - Tal van voedingsproducten bevatten te veel toegevoegde suikers. Niet alleen cola of snoep maar ook heel wat producten voor kinderen, zoals ontbuitgranen, melkdrankjes of yoghurt hebben een te hoog suikergehalte. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop.
Test-Aankoop vraagt een strengere wet, betere controles en uniforme etikketering voor additieven in voeding.

Suiker slecht voor de gezondheid
Voedingsfabrikanten voegen vaak suikers toe aan hun producten, omdat de smaak dan meer aanslaat bij de consument, maar ook voor de textuur (ijs) of voor een betere bewaring (confituur). Maar suiker is slecht voor de gezondheid. Het bederft de tanden en leidt tot zwaarlijvigheid (44 procent van de Belgen is te dik), wat dan weer het risico op diabetes, hart-en vaatziekten en kanker verhoogt.

Ook toegevoegde suikers in ketchup
Test Aankoop screende heel wat producten op hun suikergehalte. Voor frisdrank, chocolade en snoep lag het voor de hand dat ze een teveel aan suiker bevatten. Zo zit in een flesje van een halve liter cola het equivalent van acht suikerklontjes. Maar de toegevoegde suikers zijn ook terug te vinden in zuivel- en bakkersproducten, ontbijtgranen, drankjes en zelfs ketchup.

10 (!) suikerklontjes in fles Dan 'up Banaan
Opvallend is dat ook producten die eigenlijk voor kinderen bedoeld zijn, zoals bepaalde ontbijtgranen en melkdrankjes per portie soms meer dan twee suikerklontjes bevatten. Absolute recordhouder was een fles van 600 ml Dan’up (banaan) van Danone. Daarin zat, zelfs na aftrek van de van nature aanwezige suikers, nog 60 gram toegevoegde suiker, of evenveel als tien klontjes.

Zelden vermeld op etiket
Ook bleek de hoeveelheid suiker zelden op het etiket vermeld te staan. Voor een consument is het dus onmogelijk te achterhalen hoeveel suiker hij via het product binnen krijgt. Test-Aankoop trok ook nog de rest van de kwaliteit van heel wat voedingsproducten na en kwam tot de bevinding dat ze dikwijls te veel zout bevatten. Zo kan de hoeveelheid zout in 77 procent van het stokbrood echt niet door de beugel. De kwaliteit van de pils blijft, zoals vorig jaar al werd vastgesteld, ondermaats: er zit te veel water in. Ook blijken heel wat lightproducten, niet ’light’ te zijn, bevatten chips en frieten nog te veel kankerverwekkend acrylamide en lezen garnalen als een catalogus van de bestaande, al dan niet wettelijke additieven.

Dringend maatregelen nodig
Ook het bewaarmiddel sulfiet, dat allergieën kan veroorzaken, werd in meer dan één op de drie stalen teruggevonden. Toch is er ook goed nieuws. Zo is de kwaliteit van de Belgische chocolade nog steeds uitstekend. Opdat dit ook voor andere producten het geval zou worden, zijn er volgens Test-Aankoop een aantal maatregelen nodig. ,,Er is nood aan een strengere wet die de hoeveelheid additieven, zoals suiker en zout, reglementeert. Ook moeten de controles strenger worden en de etikettering uniform en begrijpelijk'', zegt woordvoerder Ivo Mechels.

Bedrieglijke lightproducten aan banden
,,Pils verdient een betere wet. De samenstelling ervan zou gereglementeerd moeten worden. Ook voor het gebruik van acrylamide is een strengere wet nodig. En ten slotte moeten ook de bedrieglijke claims van de lightproducten aan wettelijk banden gelegd worden. Eigenlijk is er een echt voedingsbeleid nodig'', aldus Mechels. ,,We hopen dat minister van Volksgezondheid Rudy Demotte in zijn nationaal voedingsplan naast informatie en sensibilisering van de consumenten ook met duidelijke eisen aan de voedingsindustrie op de proppen komt''.