DAVOS - Vertrouwelijk overleg tussen Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Iran over het Iraanse kernprogramma is in een impasse beland omdat Iran weigert zijn uraniumverrijkingsprogramma op te heffen. Dit blijkt uit een vertrouwelijk document dat persbureau The Associated Press in handen kreeg.

Volgens de samenvatting van de meest recente onderhandelingsbijeenkomst houdt Teheran vast aan uraniumverrijking, terwijl de Europese landen aandringen op stopzetting of ontmanteling van het programma. Diplomatieke bronnen bij het overleg zeggen dat de sfeer tijdens een tweede onderhandelingsronde, op 17 januari in Genève, was verbeterd, maar bevestigden dat het beraad muurvast zit. Teheran heeft het uraniumverrijkingsprogramma opgeschort, maar weigert die opschorting een permanent karakter te geven.

Een van de bronnen zei dat de standpunten van de Europese landen en Iran in wezen onverenigbaar zijn. Hij concludeerde dat, als er geen oplossing wordt gevonden, Iran uiteindelijk zijn activiteiten op het gebied van uraniumverrijking zal hervatten. Iran zegt alleen uit te zijn op vreedzaam gebruik van kernenergie. De Verenigde Staten en andere landen zijn bang dat Teheran het uraniumverrijkingsprogramma zal misbruiken voor het produceren van kernwapens.