BRUSSEL - Eén op de drie werknemers in ons land heeft nooit een evaluatiegesprek met zijn baas. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek in negen landen door het rekruteringskantoor Robert Half Finance & Accounting. Het evaluatiegesprek is in België minder populair dan in onze buurlanden.
Gemiddeld heeft 60 procent van de werknemers wereldwijd één keer per jaar een evaluatiegesprek met zijn baas. Ons land zit daar met 48 procent onder, en zeker vergeleken met onze buurlanden Duitsland (66,7 procent), Frankrijk (72,3 procent), Groot-Brittannië (60,7 procent) en Nederland (55 procent), scoort België laag. Slechts dertig procent van de Belgische managers acht een evaluatiegesprek met de medewerkers 'zeer belangrijk' voor het verbeteren van de prestaties.

In ons land beoordelen de meeste managers hun medewerkers op het behaalde resultaat (35 procent) en motivatie (28 procent). Prestatie, de manier waarop het resultaat bereikt wordt, is niet echt een criterium (22 procent). België is om dat vlak, samen met Frankrijk (26 procent), een buitenbeentje. Prestatie wordt namelijk wereldwijd met een gemiddelde van 40,5 procent, en met een piek van 62 procent in Ierland, het hoogst aangeschreven.

Het onderzoek werd afgenomen bij 1.550 human resources en finance managers uit negen landen. Behalve België waren dat Frankrijk, Duitsland, Nederland, Groot-Brittannië, Ierland, Tsjechië, Australië en Nieuw-Zeeland.