WASHINGTON - Vioxx, een medicijn tegen artritis, heeft de voorbije vijf jaar in de Verenigde Staten mogelijk 88.000 tot 140.000 gevallen van zware hartziekten veroorzaakt. Dat staat in een studie die het Britse vakblad The Lancet vandaag publiceerde.

Het onderzoek is het eerste dat aangeeft hoe groot het risico op een hartaandoening was met de inname van Vioxx, sinds fabrikant Merck&Co het omstreden medicijn uit de handel haalde. Hoeveel mensen stierven door inname van het medicijn, is niet bekend.

De Amerikaanse controlediensten ODS (Office of Drug Safety) en FDA (Food and Drug Administration) verzamelden gegevens van 1,4 miljoen mensen in California die tussen 1999 en september 2004 een ontstekingswerend middel namen. Naast Vioxx, dat door ongeveer 27.000 van de bestudeerde mensen genomen werd, ging het om Celebrex (zo’n 40.000 gebruikers), Ibuprofen (bijna een miljoen gebuikers) en Naproxen (435.000 gebruikers).

Volgens de resultaten van het onderzoek was het risico op een hartziekte 34 procent hoger bij Vioxx. Het risico werd groter naarmate de dosis steeg. Merck, ’s wereld grootste fabrikant van medicijnen, krijgt met steeds meer rechtszaken te maken door Vioxx.

Mensen die klacht indienden, zeggen dat de farmaciereus weet had van de risico’s van het medicijn lang voordat de pijnstiller in september van de markt gehaald werd.