Winterweer veroorzaakt vooral problemen in Hageland en Limburg
Foto: rr
BRUSSEL - De sneeuwval van vanmorgen heeft vooral problemen veroorzaakt voor de bussen van De Lijn in het oosten van Vlaams-Brabant en in Limburg. De files op de snelwegen en de gewestwegen waren langer dan anders, maar namen nergens dramatische proporties aan.

De strooidiensten hebben volgens coördinator Eric Castelein gisterenavond en vanmorgen de handen vol gehad met het strooien van zout om de snelwegen en gewestwegen berijdbaar te houden.

"Maandagavond is er bijna overal in Vlaanderen preventief gestrooid. Vanmorgen is er dan overal waar lokaal sneeuw gevallen was bijgestrooid. Dat was onder meer het geval op de Brusselse ring, de snelweg in Jabbeke en voorts in Hasselt, Sint-Truiden, Eeklo...", aldus Castelein.

In Vlaams-Brabant concentreerden de problemen zich in de vierhoek Aarschot-Diest-Tienen-Sint-Truiden. Door hun gewicht hadden de bussen van De Lijn problemen om hellingen op te geraken. In een aantal gevallen moesten ze zelfs aan de kant blijven staan tot er strooidiensten opdoken. Hierdoor liepen heel wat bussen ernstige vertragingen op. Pas na 10 uur verbeterde de situatie en reden de bussen weer volgens schema.

In Limburg kampten een groot aantal ochtendbussen van De Lijn met vertragingen die konden oplopen tot twintig minuten. De vertragingen deden zich voor in zowat de ganse provincie. Volgens Loos waren de vertragingen in hoofdzaak te wijten aan het trager rijdend verkeer.