Meer dan 300 doden in Indiase tempel
Foto: © ap
NEW DELHI - Meer dan 300 Indiase bedevaarders, voor het overgrote deel vrouwen en kinderen, zijn omgekomen toen in een hindoetempel massale paniek uitbrak. Volgens getuigen werd de paniekgolf veroorzaakt door een brand als gevolg van een kortsluiting.

,,Wij hebben meer dan 300 lichamen geborgen aan de tempel", zei inspecteur Maholkar op het politiehoofdkwartier van het district Satara. Hij weet niet hoeveel gewonden er zijn gevallen, maar ze zijn in elk geval naar twee regeringsziekenhuizen overgebracht.

Vanuit een ziekenhuis in Satara vertelde politiecommissaris Sasant Shinde telefonisch dat er minstens 200 gewonden zijn gevallen. Maar de aard van de verwondingen is nog niet duidelijk.

Tienduizenden gelovige hindoes deden mee aan de processie in de buurt van het dorp Wai, zo’n 250 kilometer ten zuiden van Bombay. Op de top van een heuvel bij Wai staat een tempel die is gewijd aan de hindoe-godin Mandra Devi. Hindoe-gelovigen komen daar ieder jaar bij volle maan samen.

Het gebeurt vaker dat tijdens dergelijke processies massale paniek uitbreekt onder de deelnemers. De politie weet vaak niet wat te doen om de massa in bedwang te houden.