BRUSSEL - De ziektekostenverzekeringen, ook bekend als hospitalisatieverzekeringen, zijn niet meer rendabel. Twee belangrijke verzekeraars, AGF Belgium en ING Insurance, zijn al gestopt met de verkoop van die polissen.

Volgens de krant De Tijd boeken de verzekeraars verlies op de privé-ziektekostenverzekeringen omdat de sociale zekerheid steeds minder ziektekosten terugbetaalt.

Omdat de sector in 2003 verlies boekte op de ziektekostenverzekeringen waren premieverhogingen noodzakelijk. De prijsstijgingen bedroegen tot 25 procent. Voor 2004 zijn er naar verluidt nog geen cijfers beschikbaar. DKV, de voornaamste ziekteverzekeraar in België, geeft toe dat er ook het voorbije jaar nog tariefverhogingen zijn geweest.

Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, stelt voor de premies van de ziektekostenpolissen te koppelen aan de evolutie van de opnamekosten. Opmerkelijk is dat vooral de ziektekostenverzekeringen voor particulieren de verzekeraars zorgen baren. In de groepsverzekeringen blijven ze de ziektekosten dekken.