Minister Vandenbroucke verdedigt vaste benoeming leraars
Foto: © rr
BRUSSEL - Vlaamse scholen zouden beter af zijn zonder vaste benoeming. Dat is één van de opvallendste conclusies in een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) over de Vlaamse lerarenloopbaan. Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke is echter niet van plan te tornen aan de vaste benoeming.

Volgens de Oeso is het cruciaal dat het onderwijs de best mogelijke mensen aantrekt. De organisatie pleit daarom voor een systeem waarbij leerkrachten verloond worden volgens de verantwoordelijkheden die ze nemen en de vaardigheden die ze tijdens hun carrière ontwikkelen.

Volgens het rapport wordt dat een stuk eenvoudiger als leraars met een tijdelijk contract van bepaalde duur werken. Directies zouden op die manier veel flexibeler kunnen inspelen op de noden in de school.

,,Essentieel element van jobzekerheid''

Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke is echter niet van plan te tornen aan de vaste benoeming in het onderwijs. De minister beschouwt de vaste benoeming als een essentieel element van jobzekerheid. Hij wijst erop dat uit het Oeso-onderzoek is gebleken dat de vaste benoeming een heel belangrijk punt is bij de keuze voor de job van leraar.

Bovendien heeft de loonstudie die eerder in het onderwijs werd uitgevoerd, aangetoond dat jobzekerheid ook beschouwd wordt als een belangrijke factor in de bezoldiging van leerkrachten, aldus de minister.