BRUSSEL - Het overlegcomité bereikte ook overeenstemming over de Belasting voor Inverkeerstelling van Voertuigen (BIV). De drie gewesten voeren een verlaging door voor minder vervuilende voertuigen, die ingaat vanaf 1 januari. Ze zullen daarnaast ook nog vanaf 1 mei een aanvullende belasting invoeren voor auto's van meer dan vijf jaar en een vermogen hoger dan 8 PK.
Sinds het Lambermontakkoord zijn de gewesten bevoegd voor de BIV, maar er werd toen afgesproken dat de ecologische maatregelen gezamenlijk doorgevoerd zouden worden. Vandaag raakten de verschillende regeringen het erover eens dat de BIV voor diesel- en benzinevoertuigen die voldoen aan de strenge Euro 4-uitstootnormen, zou verminderd worden.

Voor de dieselauto's gaat het om 620 euro voor dit jaar en 496 euro in 2003, voor benzinewagens om respectievelijk 323 en 248 euro. Na 2003 wordt de Euro 4-norm in de gehele Unie doorgevoerd.

Wat LPG-voertuigen betreft, is er een blijvende vermindering van 298 euro.

De drie gewesten moeten nu nog overeenstemming vinden over een aanvullende belasting voor voertuigen die ouder zijn dan vijf jaar en een fiscaal vermogen hebben van meer dan 8 PK. De maatregel moet ingaan op 1 mei van dit jaar.

VAB tevreden
De VAB is tevreden dat er eindelijk duidelijkheid is over de fiscale maatregelen rond de Euro 4-emissienorm. Bij de start van het Autosalon had de VAB duidelijkheid gevraagd over de fiscale maatregelen rond de Euro 4-emissienorm. Milieulast is voor de consument immers een belangrijk aankoopcriterium. Vermits 15 tot 25 procent van de jaarverkoop van nieuwe wagens tijdens het Autosalon wordt gerealiseerd, konden eco-fiscale maatregelen een grote invloed hebben op het koopgedrag van de consument tijdens het salon, stelde de VAB.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig