STOCKHOLM - Het Zweedse concern Ericsson heeft in 2001 zijn eerste jaarverlies geleden. Ook het vierde kwartaal van 2001 heeft een negatief resultaat opgeleverd. In alle kwartalen van vorig jaar stond Ericsson in het rood.
Het resultaat voor belastingen kwam uit op 5,1 miljard Zweedse kroon (460 miljoen euro) negatief vergeleken met een verlies van 2,1 miljard kroon in de laatste drie maanden van 2000. Het bedrijfsresultaat over het laatste kwartaal ging van minus 1,5 miljard naar minus 4,1 miljard kroon. Ook voor het lopende kwartaal gaat de telecomfabrikant er vanuit dat er een negatief bedrijfsresultaat uit de bus zal komen. In de loop van het jaar zullen de resultaten wel verbeteren.

De cijfers vielen de analisten mee. In de kwartaalwinst voor belastingen zit een voorziening van 1,7 miljard kroon voor het dekken van risico's in Latijns-Amerika. Wordt die voorziening niet meegerekend, dan bedroeg het verlies 3,4 miljard kroon. Dat is een stuk beter dan het verlies van 4,4 miljard kroon dat was voorzien.

De omzet van de op twee na grootste gsm-producent ter wereld nam in het vierde kwartaal van 2001 met 15 procent af tot 58,5 miljard kroon en over het hele jaar met 5 procent tot 210,8 miljard kroon. Voor dit kwartaal ziet Ericsson een omzetdaling van 6 à 10 procent aankomen.

Het tweede kwartaal zal echter een groei van 10 procent vertonen. De tweede helft van het jaar zal nog beter verlopen. Daarmee zijn de prognoses van Ericsson minder rooskleurig dan die van concurrent Nokia. Dit Finse concern liet gisteren weten dat de omzet over 2002 met 15 procent zal toenemen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig