WASHINGTON - De Verenigde Staten beraden zich over sancties tegen de Palestijnse president Arafat. Arafat zou wapens hebben proberen te kopen in Iran. Dat meldt de krant USA Today. President Bush en zijn topadviseurs buigen zich later vandaag over de kwestie. De Amerikanen overwegen onder meer om de bemiddelingspogingen van Anthony Zinni stop te zetten, aldus de krant, die zich baseert op bronnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.
Regeringsfunctionarissen zouden zich de afgelopen dagen al hebben beraden over mogelijk strafmaatregelen tegen de Palestijnen. Een woordvoerder van het ministerie wilde er niets over zeggen.

De Amerikaanse bemiddelaar Zinni is de afgelopen tijd tot tweemaal toe in het Midden-Oosten geweest in een poging daar een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. Maar hij kwam met lege handen terug. Een datum voor een derde trip is nog niet gepland. Een andere maatregel waar de Amerikanen over zouden nadenken is het sluiten van het kantoor van de Palestijnse Autoriteit in Washington.

De Verenigde Staten willen dat president Arafat opheldering geeft over een wapentransport dat door Israël op de Rode Zee werd onderschept. De 50 ton wapens en munitie lagen in een vrachtschip dat op weg was naar de Gazastrook. Arafat ontkent iets van het transport te weten. Hij liet drie mensen arresteren die volgens Israël bij de zaak betrokken waren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig