BRUSSEL - De Radio 1-luisteraars hebben vandaag het woord ,,goesting'' verkozen als mooiste woord van de Nederlandse taal. Meer dan 3.000 luisteraars deden mee aan de beslissende stemronde en verkozen ,,goesting'' boven negen andere geselecteerde woorden.

De voorbije weken kozen onze noorderburen op de Nederlandse radio het woord ,,liefde'' als mooiste Nederlandse woord. Daarop besloot Radio 1 op zoek te gaan naar wat Vlamingen het mooiste woord vinden.

De luisteraars van de programma's ,,De nieuwe wereld'' en ,,Neon'' kwamen met liefst 1.500 mooie woorden op de proppen. Daaruit nomineerde een jury, met schrijver Luuk Gruwez en taaldeskundige Ludo Permentier en radio 1-nethoofd Jan Hautekiet, een lijst van tien woorden. In de finale moest gekozen worden uit die tien woorden.

,,Goesting'' werd de duidelijke winnaar met meer dan een vierde van de stemmen (26,28 procent). Nochtans is ,,goesting'' eigenlijk geen standaardnederlands. Volgens de dikke Van Dale behoort het woord tot de Belgisch-Nederlandse spreektaal.

Dit waren de andere genomineerde woorden: geroezemoes, reutemeteut, oelewapper, verdonkeremanen, kittelorig, ledikant, klootjesdrogerij, poelepetaat en lichtekooi.

Ook in Groot-Brittannië en Duitsland werden al gelijkaardige zoektochten gehouden. De Britten kozen voor het woord ,,mother'', Duitsers bleken het woord ,,Habseligkeiten'' (hebbedingetjes) het mooist te vinden. Ieder zijn goesting dus.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in