De kop is eraf. Iljo Keisse, Kenny De Ketele en hun collega’s keken met gemengde gevoelens naar de start van de 69ste Zesdaagse Vlaanderen-Gent uit. Een staande ovatie van de duizenden kijkers was een pakkend eerbetoon aan de betreurde Dimitri De Fauw.
Matthew Gilmore schoot na dit beklijvende moment de zesdaagse op gang. Tijdens de ploegvoorstelling werd Iljo Keisse hartelijk begroet. Indien hij twijfels had omtrent een tanende populariteit, dan kan hij dat meteen opbergen. ’t Kuipke sloot hem opnieuw in de armen.

In de ploegafvalling kruisten de tenoren een eerste keer de degens. De topfavorieten voor de eindzege troffen elkaar een eerste keer in een rechtstreeks duel. Alex Rasmussen klopte Bruno Risi in de slotspurt. De oude meester boog nederig het hoofd voor de sterke en vooral snelle Deen.

De baanronde was een kolfje naar de hand van de Zwitsers Risi en Marvulli (8.77), die een zuchtje sneller waren dan Rasmussen-Morkov (8.78.).

Tijdens de eerste ploegkoers van deze zesdaagse bundelden Keisse-Kluge en De Ketele-Bartko meteen de krachten. Veteraan Risi, voor het laatst in Gent aan de start, gierde als een dartele jongere over het ovaal. Meteen duidelijk makend aan de concurrentie dat wie wil winnen voorbij de Alpenexpress moet. Met nog drie ronden te gaan, knalde Keisse weg. Risi-Marvulli anticipeerden, maar pasten toen Rasmussen-Morkov uithaalden.

Stand om 22.30 uur: 1. Rasmussen-Morkov 50 punten, 2. Risi-Marvulli 34, 3. KEISSE-Kluge 29, 4. DE KETELE-Bartko 11, op 1 ronde 5. Stam-Lampater 18, 6. Vermeulen-Schep 10, op 2 ronden 7. Aeschbach-Marguet 10, 8. Van Bon-Muller 10, 9. O’Shea-Howard 6, op 4 ronden 10. Jonkman-Hester 0, 11. DE POORTERE-COCQUYT 0, op 6 ronden 12. DE NEEF-SCHETS 2.