Ex-baas Renault Briatore eist 1 miljoen euro schadevergoeding van FIA
Foto: epa
Flavio Briatore, de voormalige directeur van Formule 1-renstal Renault, eist in het kader van de Crashgate-affaire 1 miljoen euro schadevergoeding en intresten van de Internationale Automobielfederatie (FIA). Dat heeft hij op een Parijse rechtbank verklaard.
Briatore tekende beroep aan tegen zijn levenslange uitsluiting uit de F1 nadat hij tijdens de GP van Singapore in 2008 valsgespeeld had. De ex-teambaas van Renault is van oordeel dat de Wereldraad van de FIA niet onpartijdig was en trok daarom zelf naar de rechtbank. Omdat zijn reputatie geschonden is, eist hij een schadevergoeding.

Pat Symonds, de voormalige technisch directeur van Renault die voor vijf jaar geschorst werd, eist 500.000 euro schadevergoeding. Briatore en Symonds vragen ook dat de beslissingen van de FIA geannuleerd worden. De rechtbank zal op 5 januari 2010 een uitspraak doen.

De Braziliaan Nelson Piquet Jr, die toen voor Renault reed, kreeg tijdens de GP van Singapore in 2008 van Briatore de opdracht zijn bolide te laten crashen, zodat kopman Fernando Alonso de race kon winnen. Alonso was als 15e vertrokken en had zich als eerste bevoorraad, heel vroeg in de wedstrijd. Net daarop raakte Piquet Jr een muur en moest de safety car het circuit op. Tijdens de neutralisatie van de wedstrijd reden de meeste wagens de stands binnen voor hun eerste pitstop, Alonso reed zo onbedreigd naar de leiding. Renault kreeg voor het incident een voorwaardelijke schorsing van twee jaar.