De kop is eraf. Iljo Keisse, Kenny De Ketele en hun collega’s keken met gemengde gevoelens naar de start van de 69ste Zesdaagse Vlaanderen-Gent uit. Een staande ovatie van de duizenden kijkers was een pakkend eerbetoon aan de betreurde Dimitri De Fauw.
Matthew Gilmore schoot na dit beklijvende moment de zesdaagse opgang. Tijdens de ploegvoorstelling werd Iljo Keisse hartelijk begroet. Indien hij twijfels had omtrent een tanende populariteit, dan kan hij dat meteen opbergen. ’t Kuipke sloot Iljo Keisse opnieuw in de armen.

In de ploegafvalling kruisten de tenoren een eerste keer de degens. De topfavorieten voor de eindzege troffen elkaar een eerste keer in een rechtstreeks duel. Alex Rasmussen klopte Bruno Risi in de slotspurt.

De baanronde was een kolfje naar de hand van de Zwitsers Risi en Marvulli (8.77), die een zuchtje sneller waren dan Rasmussen-Morkov (8.78.).

Tijdens de eerste ploegkoers van deze zesdaagse bundelden Keisse-Kluge en De Ketele-Bartko meteen de krachten. Veteraan Risi, voor het laatst in Gent aan de start, gierde als een dartele jongere over het ovaal. Meteen duidelijk makend aan de concurrentie dat wie wil winnen voorbij de Alpenexpress moet. Met nog drie ronden te gaan, knalde Keisse weg. Risi-Marvulli anticipeerden, maar pasten toen Rasmussen-Morkov uithaalden. In de chronorit over 500m bevestigden de Denen (27.89.) hun suprematie.
In de finale van de derny’s piloteerde fantast Joop Zijlaard de Duitser Roger Kluge naar de spits. Morkov en Schep schoven mee. Met nog vijf ronden te gaan, versnelde De Ketele. Op de streep remonteerde Kenny Morkov, Kluge werd derde.

De eerste dag werd afgesloten met een ploegkoers over 30’. De moegestreden vedetten bleven elkaar beloeren. In de slotminuten van de tweede jacht probeerden De Ketele-Bartko door de mazen van het net te glippen, maar Stam-Lampater riepen ze tot de orde. Met zeven ploegen in de nulronde begonnen ze aan de slotronden. Franco Marvulli haalde het voor Morkov en Kluge. Na de eerste avond profileren Rasmussen-Morkov, die nul al flirten met een eerste bonusronde, en Risi-Marvulli zich nog nadrukkelijker als topfavorieten. Iljo Keisse en Roger Kluge, die voor het eerst samen reden, kunnen de volgende dagen enkel sterker worden. Ze zijn ernstige outsiders in deze spetterend begonnen zesdaagse.

Stand na de eerste avond
1.Rasmussen-Morkov 98
2.KEISSE-Kluge 74
3.Risi-Marvulli 72
4.DE KETELE-Bartko 33
op 1 ronde
5. Stam-Lampater 40
6. Vermeulen-Schep 23
op 2 ronden
7. O’Shea-Howard 37
op 3 ronden
8. Aeschbach-Marguet 23
9. Van Bon-Muller 14
op 7 ronden
10. DE POORTERE-COCQUYT 8
11. Jonkman-Hester 7
op 9 ronden
12. DE NEEF-SCHETS 6.

Programma: