De Internationale Wielerunie (UCI) heeft aan het Kazachse wielerteam Astana een bankgarantie voor het jaarbudget van de ploeg (15 miljoen euro) gevraagd als voorwaarde voor het vernieuwen van de ProTourlicentie, meldt Associated Press.
Het team krijgt tijd tot woensdag, maar Nikolai Proskurin, vicevoorzitter van de Kazachse wielerfederatie, stelt dat dit zeer moeilijk wordt.

De huidige ProTourlicentie van het team loopt eind dit jaar af. Wegens problemen bij het uitbetalen van de lonen van de renners vroeg de UCI voor eind vorige week garanties voor de financiële viabiliteit. De recente overeenkomst van Astana met staatsbedrijf Samruk-Kazyna werd door de UCU niet als voldoende beschouwd.

Volgens Proskurin zit Johan Bruyneel, dit seizoen nog teammanager van Astana, achter de problemen. "Bruyneel vertelde ons dat hij er alles aan zou doen opdat ze ons onze licentie zouden afnemen", aldus de vicevoorzitter. Bruyneel is vanaf volgend seizoen manager van Radio Shack, het nieuwe team van Lance Armstrong.

Als Astana geen ProTourlicentie krijgt, verlaat tweevoudig Tourwinaar Alberto Contador het team.