Wachtlijst voor stoppen met roken
Foto: pdw
Het gedeeltelijk terugbetalen van professionele begeleiding bij het stoppen met roken is een succes. Steeds meer rokers maken er gebruik van. De wachttijden lopen op tot twee maanden, zo schrijven de Concentra-kranten.
Sinds 1 oktober is er terugbetaling voor rokers die met de hulp van een arts of een erkende tabakoloog willen stoppen. Voor de eerste sessie van drie kwartier krijgt de roker 30 euro terug, voor de volgende zeven sessies van 30 minuten is dat telkens 20 euro.

Dat heeft geleid tot een enorme toename van het aantal kandidaat-stoppers die professionele hulp zoeken, zo stelt de Vlaamse vereniging voor respiratoire gezondheidszorg en tbc-bestrijding (VRGT) vast. 'Wie zich nu aanmeldt, kunnen we pas over twee maanden een afspraak geven. En dat terwijl de periode van de goede voornemens nog moet beginnen', zegt woordvoerder Michel Wouters.

Vlaanderen telt ongeveer 90 erkende tabakologen, mensen met een diploma uit de zorgsector die een bijkomende opleiding tabakologie volgden. Ook in ziekenhuizen wordt aan rookstopbegeleiding gedaan. Maar ook het UZA bijvoorbeeld is al volgeboekt tot het einde van het jaar.