De Tandt mag weer rechter zijn
Foto: belga
Francine De Tandt is niet langer geschorst als voorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel. Ze mag weer aan de slag als rechter. Dat heeft het Hof van Cassatie beslist, bevestigt De Tandts advocaat aan De Tijd.
Francine De Tandt is sinds maandag weer aan de slag als voorzitter van de Brusselse handelsrechtbank. Het was haar eerste werkdag sinds ze eind augustus werd geschorst na verdenkingen van corruptie, bericht ook De Morgen.

Cassatie kan de schorsing van De Tandt niet verlengen omdat het Brusselse hof van beroep, dat verantwoordelijk is voor de schorsing, weer eens heeft geblunderd. Eind vorige maand was het Brusselse hof van beroep al eens vergeten De Tandt opnieuw te horen bij de verlenging van haar schorsing. Dat is nochtans wettelijk verplicht. En dus had Cassatie de schorsing al eens vernietigd. Het Brusselse hof van beroep zette de blunder recht door De Tandt meteen weer te schorsen.

Cassatie hekelt in een nieuw arrest dat het ’volledig in het ongewisse blijft’ over de inhoud van de straf- en tuchtdossiers tegen De Tandt. ’Dus kan het Hof geen nieuwe ordemaatregel nemen’, luidt het.

Het arrest is donderdag achter gesloten deuren uitgesproken en raakte nog niet bekend.

Op het kabinet van justitieminister Stefaan De Clerck was men gisteren blijkbaar nog niet op de hoogte van de terugkeer van De Tandt. Normaal liep de schorsing nog tot 2 december.