Keulen wijst benoeming burgemeesters af
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen heeft het besluit ondertekend waarmee hij de voordracht van kandidaat-burgemeesters uit Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem afwijst.
Het is al de tweede keer dat de Vlaamse minister weigert om de drie Franstalige burgemeesters uit de Rand te benoemen. Keulen ziet geen nieuwe elementen in het dossier die een benoeming vandaag zouden rechtvaardigen.

De drie burgemeesters verstuurden voor de verkiezingen Franstalige oproepingsbrieven. Omdat dat tegen de taalwetgeving is, besliste Keulen vorig jaar de drie niet te benoemen. De drie betrokken gemeenten droegen de burgemeesters daarna opnieuw voor, maar ook dat verzoek is nu afgewezen.

'De drie lieten geen gelegenheid voorbij gaan om aan te kondigen dat ze opnieuw de taalwetgeving, zoals vastgelegd in de rondzendbrief Peeters, naast zich zouden neerleggen', motiveert Keulen zijn beslissing. Ze hebben sinds hun eerste niet-benoeming vorig jaar geen inspanningen geleverd om zich verzoenend of constructief op te stellen'

Keulen benadrukt dat zijn beslissing niet politiek gemotiveerd is. Officieel heeft de zaak niets te maken met de communautaire dialoog die, onder leiding van minister-president Kris Peeters (CD&V), moet leiden tot een nieuwe staatshervorming. Maar de Franstalige partijen hebben al meermaals laten verstaan dat er zonder een oplossing voor de burgemeesterskwestie geen communautair akkoord mogelijk is.

De kwestie zorgde twee weken geleden nog voor zware discussies tussen Keulen en Kris Peeters.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig