BRUSSEL - Aan het Rondpunt Schuman in de Europese wijk van Brussel hebben zo'n tweehonderd mensen betoogd voor de onafhankelijkheid van Kosovo. De manifestatie verliep rustig. Tussen de Albanese vlaggen werden ook een Belgische vlag en een Europees vaandel opgemerkt.
Op heel wat spandoeken werd de onafhankelijkheid van Kosovo geëist. Verscheidene verantwoordelijken van in België bestaande Albanese of Albanees gezinde verenigingen spraken de manifestanten toe.

'Wij willen de dilpomatieke wereld in het westen en de beslissingscentra alhier de boodschap doorgeven om de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen. Deze erkenning biedt de kans om een einde te maken aan de fouten uit het verleden en Kosovo een eigen statuut te geven. Europa heeft een grote rol te spelen in de Balkan. Kosovo, dat geografisch deel uitmaakt van Europa, heeft aspiraties om tot de Europese Unie toe te treden. De Russische diplomatie moet harerzijds de realiteit op het terrein respecteren.' Dat verklaarde Milaim Ziberi, een van de organisatoren van de betoging.

Indien de komende onderhandelingen (nvdr. van 26 tot 28 november in Wenen) geen uitsluitsel zouden bieden, vragen de organisatoren van de betoging aan de verkozenen in Kosovo hun conclusies te trekken en wordt ook gevraagd dat de burgers zich zouden manifesteren.