PARIJS - Na een dagenlange staking rijden de treinen in metro's in Frankrijk zaterdag weer zo goed als normaal. Het personeel van de Parijse opera heeft wel aangekondigd dat het zijn acties tot eind volgende week wil voortzetten uit protest tegen de pensioenhervormingen van president Nicolas Sarkozy.
Zoals verwacht, rijdt het Franse openbaar vervoer dit weekend weer zo goed als normaal. De werknemers van de spoorwegmaatschappij SNCF en van het openbaar vervoer van Parijs hadden donderdag gestemd voor een beëindiging van de staking. Dat gebeurde nadat er woensdag onderhandelingen waren gestart tussen de regering, de Franse spoorwegdirectie en de spoorvakbonden.

Bij de Franse opera wordt nog wel gestaakt. Daar moet het personeel volgens de vooropgestelde plannen voortaan twee jaar langer werken alvorens op pensioen te kunnen gaan. Er is ook kritiek op de werkomstandigheden.

Frans minister van Cultuur Christine Albanel roept de vakbonden op hun verantwoordelijkheid te nemen. 'Acties zoals deze beschadigen de reputatie van de opera en tonen op een schandalige manier dat er geen rekening gehouden wordt met het publiek', aldus Albanel.

Intussen ziet president Nicholas Sarkozy zichzelf als de grote overwinnaar van de krachtmeting met de vakbonden. 'Ik heb de hervormingen beloofd en heb ze doorgedrukt', aldus Sarkozy.