Sinkewitz beschuldigt Quick Step in dopingschandaal
De Duitse wielrenner Patrik Sinkewitz heeft bekend dat hij al in 2000 zijn toevlucht tot doping zocht. Daarnaast bevestigde de Duitser dat er bij Mapei/Quick Step, waar Sinkewitz zijn professionele carrière begon, systematisch doping gebruikt werd.
Dat verklaarde hij in de zaterdageditie van de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. De nu 27-jarige Sinkewitz reed van 2001 tot 2005 bij Mapei-Quick Step. 'Iedereen wist wat je moest nemen, hoe je het moest gebruiken en wanneer', stelde de Duitser. Sinkewitz verzekerde ook dat Patrick Lefevere, manager van het team, 'zeker op de hoogte was van hetgeen er gebeurde'.

Patrick Lefevere, de manager van Quick Step-Innergetic, wenst niet te reageren op de nieuwe aantijgingen aan zijn adres. 'Ik ben het echt beu steeds maar weer te moeten reageren op roddels en kwakkels die de wereld ingestuurd worden.'

'Telkens zijn het dezelfde bronnen die onder een hoedje spelen. Nooit komen ze met bewijzen af. Ik heb er dan ook geen nood aan om iets te zeggen op de uitspraken van Sinkewitz in een of andere roddelkrant of website. Ik heb heel de zaak in handen van mijn advocaat gegeven. Die zal wel ten gepaste tijde reageren', stelde Lefevere.

Sinkewitz zegt zich vanaf 2000 gedopeerd te hebben. 'Je hoorde in het milieu dat EPO bestond en dat het verspreid werd. Ik heb me bij verschillende personen geïnformeerd, ook bij Peter Weibel, de coach van het Duitse team', verduidelijkte Sinkewitz, die verklaarde dat hij enkel EPO gebruikt heeft. 'Hij heeft me niet onmiddellijk aanbevolen om EPO te gebruiken, maar hij raadde het ook niet af', stelde de Duitser, die in juni positief testte op testosteron, door wielerteam T-Mobile ontslagen werd en voor een jaar geschorst werd. De omkadering van het Duitse team was dus op de hoogte van de dopingpraktijken en ze voerden tijdens de voorbereiding op het WK 2000 in het Franse Plouay ook testen uit naar het hematocriet van de renner. 'Weibel controleerde op zijn hotelkamer in Plouay regelmatig mijn hematocrietwaarde, en die lag altijd dicht bij de toegestane grens', zei Sinkewitz, die in 2000 bij de beloften een van de favorieten was voor de tijdrit en de wegrit. 'Net voor de tijdrit lag mijn hematocrietwaarde op het randje van het toelaatbare en Weibel zei me toen dat het beter was dat ik naar huis zou gaan', legde de Duitser uit. Sinkewitz gaf in laatste instantie forfait voor het WK, officieel omwille van een verkoudheid. Peter Weibel stond tot vorige lente aan het hoofd van het Duitse team, maar werd bedankt voor bewezen diensten nadat verschillende oud-renners van Telekom hem beschuldigden van het leveren van dopingproducten.