AMSTERDAM - De Nederlandse schrijver, reiziger en televisiemaker Boudewijn Büch is zaterdag in zijn woning in Amsterdam op 53-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden. Dat maakte zijn management zondag bekend.
Boudewijn Büch werd op 14 december 1948 geboren in Den Haag. Hij bracht zijn jeugd door in Wassenaar. Op tienjarige leeftijd werd Büch, die worstelde met de huwelijksproblemen van zijn ouders en de zeer hechte band met zijn vader, voor twee jaar in een psychiatrische instelling geplaatst. Het verblijf in de instelling beschrijft hij jaren later in de roman "Het Dolhuis".

Later ging Büch studeren in Leiden, waar hij voor diverse homobladen schreef en maoïstische sympathiën kreeg. In 1976 maakte hij zijn literaire debuut met de dichtbundel "Nogal Droeve Liedjes voor de kleine Gijs". Negen jaar later piekte Büch met de klassieker "De Kleine Blonde Dood", een roman die later verfilmd zou worden.

Boudewijn Büch raakte bij het brede publiek vooral bekend dankzij opvallend televisiewerk. Vanaf 1986 maakte hij voor de Nederlandse omroep Vara de serie "De Wereld van Boudewijn Büch". Büch ontpopte zich als een scherp en machtig criticus, die uitgroeide tot een van de opvallendste persoonlijkheden in de Nederlandse literatuurscène. Ook liet deze fan van Goethe en de Rolling Stones zich opmerken als wereldreiziger en verzamelaar.

Tegenwoordig was Büch wekelijks te gast in het programma Barend en Van Dorp op de commerciële zender RTL4. Onlangs legde Büch de laatste hand aan zijn boek "Het Geheim van Eberwein". Zijn management ging er zondagmiddag vanuit dat het werk naar alle waarschijnlijkheid in februari 2003 verschijnt.